Wat is er te doen
Onze villa ligt in Lovina, in het noorden van Bali. Steeds meer mensen ontdekken dat het een leuke bestemming is. De grootste attractie in Lovina zijn de dolfijnen. Deze kun je tijdens een boottocht in de vroege ochtend bezoeken. Lovina heeft veilige stranden voor kinderen die bestaan uit ‘zwart’ lavazand. Op het strand kunt u parasailen, waterskiën en wakeboarden.

AapjesVanaf hier kun je echter ook makkelijk uitstapjes maken naar het onbekendere deel van Bali, zoals het natuurpark Taman Nasional Bali Barat of het Nederlands-koloniale stadje Singaraja. Ook de vulkanen in centraal Bali zijn vanaf Lovina goed te bezoeken. Met een chauffeur een dagje rondtoeren in de directe omgeving levert al gauw een spannend avontuur op. Wij zijn zelf een dag op pad geweest; we zijn nat geworden bij de Git-Git watervallen, hebben het vredige, half hindoeïstische, half boeddhistische tempelcomplex Ulun Danu bezocht, we zijn gestopt om de aapjes te voeren. Kregen we een demonstratie  hoe typische Bali kopi (koffie) wordt gemaakt, waren wij ‘de vreemde eend’ in de heetwaterbronnen om helemaal schoon in het boeddhistische klooster in de heuvels vlakbij Lovina aan te komen. 

Dolfijnen
Zonsopgang met dolfijnen Het mooie azuurblauwe rustige zeewater van Lovina maakt het tot één van meest inspirerende stranden van Bali. Vaak zijn er spelende dolfijnen te zien in de wateren van Lovina. Een echte aanrader is dan ook om bij, of zelfs vóór zonsopgang, per boot de zee op te gaan, op zoek naar de dolfijnen. De kans dat u deze dieren ziet is zo'n 80%. De boot wordt soms omringd door honderden springende, spelende en blazende dolfijnen. Heel leuk en bijzonder! 1 dag van te voren is meestal voldoende om een boot te bespreken (in onze villa ligt informatie). De tocht duurt meestal ruim twee uur. U kunt voor onze villa op de boot stappen en uiteraard wordt u hier ook weer afgezet aan het einde van de trip.

Vis in het koraalrifDuiken en Snorkelen
U kunt snorkelen en duiken in rustig en glashelder water; de rustige zee en de ondiepe lagune maken Lovina een eldorado voor snorkelaars en duikers. U kunt bovenstaande boot ook huren om naar de mooiste snorkellocaties te varen, deze liggen meer ten oosten van Lovina. Maar ook in de zee recht voor onze villa is het prachtig om een kijkje onder water te nemen. In onze villa liggen 2 snorkelsetjes tot uw beschikking.

Er zijn meer dan voldoende Padi duikscholen in Lovina. Wij zijn zelf weggeweest met Bali spice dive en kunnen deze van harte aanbevelen. Zij waren het eerste Padi duikcentrum in het noorden van Bali en zijn momenteel het enige Padi 5 sterren duikcentrum in Lovina. Zij hebben een Nederlands sprekende, Padi gekwalificeerde duikmaster. Informatie kunt u vinden in de villa of neem alvast een kijkje op: www.balispicedive.com .

De 2 mooiste plaatsen zijn nabij het eiland Menjangan, in het noord-westen en Amed en Tulamben (wrakduik) in het noord-oosten. Voor een fotoimpressie van het koraalrif bij Menjangan klik hier.

Singaraja
Git Git Waterval Singaraja was ooit de hoofdstad van Bali. Het is een stadje met ziekenhuizen, apotheken, verschillende banken en heel veel marktjes waar u onder de indruk zult zijn van de kleuren en geuren van het Balinese voedsel! Singaraja is het thuis van de Gedong Kirtya bibliotheek. Hier bevinden zich de beroemde lontar manuscripts en heel veel Balinese literatuur. In de haven van Singaraja kunt u nog oude pakhuizen terugvinden uit de tijd van de Nederlandse kolonisatie

Git-Git waterval
Ongeveer 30 minuten ten zuiden van Singaraja is de meest spectaculaire waterval van Bali: de Git Git waterval. Een pad van ongeveer 1 km met allerlei souvenierwinkeltjes leidt u langs een koffie- en vanilleplantage naar de 40 meter hoge waterval. Hier kunt u zitten en genieten van het water dat naar beneden klettert.

Boeddhistisch Klooster
In de heuvels van Banjar ligt dit mystieke Boeddhistiche klooster. Het ligt over meerdere lagen verspreid en heeft mooie geschilderde muren en gebedskamers. Het is het enige boeddhistische klooster op Bali en wordt ook wel de kleine Borobodur genoemd. Zeker een bezoekje waard! Dit klooster kunt u met een chauffeur in een rondrit bezoeken maar het is ook erg leuk om hier naartoe te lopen. De wegen zijn op sommige plaatsen wat stijl, voor sommigen onder u ietwat meer een uitdaging. Bedenk wel dat als u gaat lopen u dit het beste ‘s morgens kunt doen als het nog niet zo warm is.

De kleine Borobudur

Heetwaterbronnen
Heet Water BronnenOp korte afstand van het boeddhistische klooster liggen de beroemde heetwaterbronnen temidden van de prachtige natuur. Sommige mensen zeggen dat het zwavelachtige water een helend effect heeft. Zeer rustgevend en ontspannend. Er zijn drie bronnen, van heet naar warm (u moet echt bijkomen). Neemt u hier een bad in alle drie de baden, u komt er verkwikt weer uit.

 

 

Bali Tempels
Bali heeft heel veel tempels ieder met zijn eigen betekenis. Ten oosten van Lovina vindt u de Beji Tempel in Sangsit, deze is gewijd aan de rijstgodin. De Jagaraja tempel herdenkt de gevechten met de Nederlanders. Ten westen van Lovina ligt de Pulaki tempel, waar het krioelt van aapjes die worden beschouwd als afstammelingen van de god Dewa. De Ulundanu tempel ligt vlakbij Bedugul.

Air Sanih
Via een kronkelweg kunt u naar Air Sanih, een zwembad met vers natuurwater. Het zwembad ligt een paar kilometer ten oosten van Singaraja.

Munduk
Munduk ligt in de Bergen ten zuiden van Lovina. Het is een charmant bergdorp met prachtige huisjes en veel mogelijkheden om dingen te beleven. Hier liggen vele pitoreske rijstterrassen. Munduk ligt lekker hoog waardoor het hier een stuk koeler is. Je kunt hier prachtige wandeltrektochten maken naar onder andere het Buyanmeer en het Tamblinhameer. Niet ver van Munduk ligt een magische tempel in een meer en zijn er de mooiste botanische tuinen van Bali. Een 130 hectare grote botanische tuin. Hier krijgt u  een goede indruk van de weelderige tropische bergflora. U vindt er talrijke wilde orchideeën, waaronder ook zeer zeldzame soorten.

Bali Barat National Park
Bali Barat National Park - Koralen Een belangrijke trekpleister vormen de koraalriffen. Ongeveer 15% van alle koraalriffen op de wereld is te vinden in de Indonesische wateren. Helaas wordt het koraal ernstig bedreigd. Één van de belangrijkste bedreiging is de destructieve visserijmethoden, maar ook vervuiling en slecht geplande activiteiten (landbouw, toerisme) langs de kusten zorgen ervoor dat 80% van het koraal in Indonesië hard achteruitgaat. Het Bali Barat National Park vormt een belangrijk voorbeeld van de Friends of the Reef-campagne van WWF.

Het is tevens ook de enige plek op de wereld waar de bijna uitgestorven Bali spreeuw, of Rothschild's mynah, voorkomt. Tijdens de laatste telling in juni 2001 werden er nog slechts 7 in het wild geteld, terwijl er in het fokcentrum in het park nog 58 vogels zijn. Redenen voor deze drastische afname zijn het verlies van leefgebied en illegale vangpraktijken ten behoeve van de commerciële handel. Meer informatie over interessante flora en fauna op deze bestemming, evenals over natuurbeschermingsprojecten in de regio is te vinden op www.Natourdata.net (bron: Natourdata).

Golf
Voor de golfers onder u is er in Bedugul op ongeveer 1 uur rijden een prachtige 18-holes golfbaan genaamd “Bali Handara Kosaido Country Club”. Deze baan behoort tot de top-5 banen in Azië en is prachtig gelegen tegen een bergwand op meer dan 1100 meter hoogte en ontworpen door de befaamde architect Peter Thompson. Voor meer informatie: http://www.balihandarakosaido.com

Chipping Green   Hole 10

Batur Vulkaan
Een bezoek aan de Batur vulkaan begint als u rond een uurtje of 3 in de morgen wegrijdt van de villa. Eenmaal daar beklimt u samen met een gids de vulkaan. Uw inspanning zal beloond worden met een zonsopkomst terwijl u de 3200 meter hoge Gunung Agung voor u ziet. Agung is een heilige berg voor de Balinezen. Zij beschouwen deze berg als de navel van de wereld en slapen met hun hoofd in de richting van Gunung Agung. U daalt af naar het meer Batur: Het vulkanische meer is omgeven door schitterende tempels. U kunt natuurlijk ook altijd een dagtrip maken naar Batur; of u nu wel of niet gaat klimmen, het uitzicht is het dubbel en dwars waard en u kun tevens een bezoek brengen aan de verschillende tempels.