Visumplicht
Sinds 23 Mei 2006 kunnen Nederlanders net zoals de meeste andere Europeanen een visa-on-arrival krijgen voor Indonesië, klik hier voor meer informatie

Bali
Reliëf kaart van Bali Bali is een van de 13.677 eilanden van Indonesië. Het heeft een oppervlakte van ruim 5.560 km2 en heeft ongeveer 3 miljoen inwoners. Van west naar oost is het ca. 145km en van noord naar zuid ca. 85km. De voertaal is Indonesisch en de munteenheid is de Rupiah. Voor actuele wisselkoersen zie hier.

Bali heeft vele vulkanen. De vulkaanketen op Bali bepaalt dan ook het landschapsreliëf. De hoogste top van het eiland is de Gunung Agung, de Heilige Vulkaan (ruim 3100m). Een andere bekende vulkaan en toeristische trekpleister is de Gunung Batur (1700m). Beide in het noordwesten gelegen. Door de vulkanische activiteit en het tropische klimaat heeft Bali een afwisselend landschap. De vulkanische bodem is uiterst vruchtbaar waardoor allerlei planten, bomen en gewassen goed groeien. De landbouw is een belangrijke bron van inkomsten. Het belangrijkste landbouwgewas is rijst, hier vindt men de bekende sawa’s; natte rijstvelden die veelal terrasgewijs zijn aangelegd. Andere belangrijke gewassen zijn koffie, tabak, specerijen en fruit.

SawaHet zuidelijke deel van Bali is vrij vlak. Naast de grote hoofdstad Denpasar liggen hier de belangrijkste toeristenplaatsen zoals Sanur en Kuta. Het uiterste zuidpuntje van het eiland, Nusa Dua, was voorheen een belangrijke kokosplantage. Nu wordt het landschap bepaald door zeer luxe en uitgestrekte hotelcomplexen, golfbanen en winkelcentra.
Bijna de gehele bevolking leeft buiten, zowel tijdens het werk als thuis in het dorp. Meer dan 85% van de eilandbewoners leeft en werkt op het platteland, ca. 10% is werkzaam in de toeristenindustrie.

Specifieke toeristische plaatsen buiten de badplaatsen zijn o.a. Ubud (kunstenaarsdorp) en het Bali-aga dorp Tenganan (de oorspronkelijke niet-Hindoeïstische bewoners van Bali).

Klimaat
Bali heeft een tropisch moessonklimaat. Het eiland ligt vrij dicht bij de evenaar, hierdoor is het altijd warm en kent het eigenlijk maar 2 seizoenen: droog en regenachtig. De gemiddelde temperatuur is het hele jaar door vrijwel gelijk. Wel is er verschil tussen de dag- en nachttemperatuur. Overdag is het gemiddeld 28˚ C. en 's nachts gemiddeld 22˚C. De temperatuur van het zeewater is ook vrijwel het hele jaar door gelijk met zo'n 28˚C. Voor overzicht van het weer gedurende het jaar klik hier.

Het is moeilijk aan te geven hoe de gemiddelde situatie ter plekke is. Het 'droge' seizoen is van april tot november. De zogenaamde ‘regentijd’ wordt gekenmerkt door korte, overvloedige regenval gedurende de maanden nov. t/m april (de moesson). In de 'droge' maanden kan er echter ook een behoorlijke hoeveelheid neerslag vallen. Als het regent zijn de buien vaak kort maar heftig. Zoals overal in de tropen regent het meestal in de late middag of in de avond; de ochtenden zijn meestal helder en zonnig.

Door de hoge luchtvochtigheid doet het weer vaak nogal broeierig aan. In de hogergelegen gebieden is het meestal wat koeler en ook aan zee is het goed toeven met een lekkere bries.

Cultuur en Geloof
Hindoe Tempel Bali is het enige eiland in de Gordel van Smaragd waar de Islam niet of nauwelijks is doorgedrongen. Hier overheerst de hindoeïstische cultuur (90% van de Balinezen is Hindoe), aangepast aan de specifieke Balinese omstandigheden. De Hindoeïstische cultuur komt onder andere tot uitdrukking door de vele tempels die men overal op het eiland tegenkomt en de unieke processies die worden gehouden.

Bali wordt ook wel 'Eiland der Goden' genoemd. Ieder dorp heeft minstens drie tempels. Er staan kleine tempeltjes op kruispunten, heuveltoppen, bergen en sawah's. Uiteraard heeft ieder woonerf een eigen huistempeltje of offernis. De geloofsbeleving op Bali is vervlochten met het dagelijks leven, en uit zich verder in onder andere de beroemde Balinese dansen, lijkverbrandingen en uitgebreide viering van jaardagen. De bevolking is over het algemeen bijzonder hartelijk naar toeristen. U heeft daarom ook de mogelijkheid om lokale tradities en geloofsuitingen van dichtbij mee te maken.

Onze villa is geheel naar Balinees gebruik ingewijd, zie hier. We hebben 2 huistempels waar iedere dag wordt geofferd. Bij de ingang, tempels en zwembad zult u iedere avond van bananenblad gevouwen offerbakjes aantreffen met daarin onder andere brandend wierook, stukjes brood, rijst en wat bloemen. Dit is uiteraard om de goden gunstig te stemmen en het onheil af te weren; kwade geesten worden door deze rituelen op afstand gehouden. Dit zult u niet alleen bij onze villa zien, overal op straat (met name bij ingangen van panden en bij trappen) staan deze offers. Bij veel gebouwen staan aan de ingang wachters met typische doeken erom heen gewikkeld.

Huis Tempels Op Bali heerst een andere cultuur dan bij ons, hier gelden dan ook andere normen en waarden dan in onze westerse maatschappij. Bij een tempel wordt geacht een sarong of kamben te dragen (een losse doek, die om het onderlijf wordt gewikkeld) en een slendang (sjerp) rond de middel, deze zijn meestal te leen of te huur bij de ingang van een tempel. Voor niet-Hindoes is het niet toegestaan de binneste tempelhoven te betreden. Menstruerende vrouwen worden als onrein beschouwd en het is ze verboden tempels te bezoeken. Als een tempel bezocht wordt, is een kleine bijdrage gepast, het geld wordt gebruikt voor onderhoud. Het is aan te raden altijd om toestemming te vragen als u personen op religieuze plaatsen of religieuze gebeurtenissen wilt fotograferen. Het nemen van foto's van militaire complexen is absoluut verboden!